paonnenoire

Pénzzel vagy ésszel jutsz ki előbb a Világűrbe?

2016/10/03. - írta: paonnenoire.

Annak, aki az űrbe szeretne menni hatalmas koponyával kell rendelkeznie, vagy rengeteg pénzre van szüksége. Egy igazi asztronauta minimum fizikus, matematikus vagy zseni kémiából, míg egy űrturista szimplán normális egészségügyi kondícióban van, ami elég ahhoz, hogy több, mint 100 kilométeres magasságból nézzen vissza a Földre. No meg, van pár millió dollárja, amit űrbéli kiruccanásra költ. 

img_0429.JPG

Ha pénz nélkül akarsz neki vágni a Világegyetemnek, akkor nagyon fel kell kötnöd a gatyádat. Az űrkutatás fejlődésével ugyanis egyre több kérdés merült fel a későbbi bolygóközi utak szervezése és a körülöttünk lévő Világegyetem felfedezése körül. Ezért,már nem csupán pilótákat, hanem tudósokat keresnek arra a feladatra, hogy vizsgálják a Kozmoszban lévő élettani, fizikai és kémiai hatásokat. Az állandó napkitörések és a még ismeretlen eredetű sugárzások nagyban befolyásolhatják például egy Mars fele irányuló expedíció sikerességét, így csak a legokosabb emberek vehetnek részt egy-egy magas költséggel bíró felkészítő táborban. Az űrprogramokra a nemzetközi űrügynökségeknél 2-3 évente lehet jelentkezni egy csinos publikációs listával, amit egy kiválasztási folyamat és egy kétéves felkészítő tábor követ. 

Az űrprogram elvégzése közben sem lehetsz teljesen biztos abban, hogy valóban te leszel a pár kiválasztott egyike, akiket elküldenek egy valódi expedícióra - de nagyon valószínű, mert nincs az az állam, ami feleslegesen akarna kidobni több millió dollárt az ablakon, melyet a képzésedre költ. Csak a legjobbak jutnak ki valóban az Űrbe, hogy elvégezhessék a szükséges kísérleteket. Olyan emberek, akiknek a szelleme bírja a gyűrődést, az összezártságot, a földi világtól való érzelmi elszigetelődést, mindamellett, hogy fel vannak arra is készülve, hogy az izmaik, az ízületeik és a csontjaik is hatalmas terhelésnek vannak kitéve. 

img_0427.JPG

A programban való sikeres részvétel és a lelki rátermettség mellett fontos, hogy valamely kapcsolódó tudományban jeleskedj - ha lehet többen is-, ugyanis olyan kísérletek elvégzésével bíznak meg. Tesztelni fogod az űrhajó , vagy az űrállomás alkalmasságát, a betegségek terjedését és gyógyítását, illetve fel kell térképezned, milyen jelenségek várhatóak egy olyan expedíció során, amikor történetesen a Marson kell majd landolni, de legalább közelről jól megnézni. Ha az még nem lenne elég, hogy tudós vagy, fontos, hogy angolul és oroszul tökéletesen beszélj és érts némi német szót is, ugyanis ezeken a nyelveken kell majd kommunikálnod a földi állomásokkal. 

Űrhajósnak lenni olyan, mintha megkoronáznád az egész tudományos életedet egy igazán felfedezetlen terület kutatásával. Űrturistának lenni ezzel szemben csak pénz kérdése. Az űrügynökségek szigorú szövetségek, szerződések alapján fogadják a leendő asztronauták jelentkezését, míg a rövid utazásokat utazási irodák szervezik, akik eljuttatnak azokra az egyébként is vonzó szigetekre, ahonnan felszáll majd a kicsibe szabott űrhajód. Egy ilyen út 3-5 napot vesz igénybe, amiből csupán egy óra telik a Világűrben. Először egy komolyabb orvosi vizsgálatnak kell alávetned magad, de messze nem kell olyan állapotban lenned, mint azoknak, akik hónapokat töltenek túl a Sztratoszférán. Aztán megkezdődik a felszállás és a hangsebesség sokszorosával rohansz oda, ahonnan egyre távolabbinak tűnik a Föld és közelebbinek a csillagok. A 30 millió dolláros út szinte minden centjét megéri, csak legyen felesleges 30 milliód. 

Hogy mi a könnyebb, tisztában lenni minden tudománnyal, vagy összeszedni egy A-listás hollywood-i csillag gázsiját, az igazából egyéntől függ. Akinek elég szorgalma van ahhoz, hogy akár több egyetemen is tanuljon egyszerre, annak egy ilyen kaland élete jól megérdemelt lehetősége lesz, amiért hosszú éveket ült a könyvtárban. De ez nem jelenti azt, hogy könnyű összegyűjteni annyi pénzt, hogy nyugodtan elszórhass több tízmillió zöldhasút egy egyórás szórakozás kedvéért. Van, aki szerencsés abban, hogy zseninek vagy elképesztően gazdagnak születik és van, akit az elszántsága és kitartása vezet el a nagy álmához. Van, akinek egy pillanat kell és van, akinek hosszú évekre van szüksége, hogy elérje ugyanazt a célt. Ez esetben egy valódi csillagközi kalandot. 

 

Olvass tovább:

Háttal a szivárványnak 

Az utcán - vers

Boldog szülinapot Macskafogó

Koncepció: A valóság 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paonnenoire.blog.hu/api/trackback/id/tr2711748925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása