paonnenoire

#rockstories : A rock'n'roll valódi múzsái

2017/01/05. - írta: paonnenoire.

Maradjon édes titok, hogy miért pont velük kezdem az évet és a híres zenészekről szóló cikksorozatot. Beszéljünk most az ő édes pillanataikról, melyek a kirakatban voltak, ahelyett, hogy pusztán pár ember emlékezetében váltak volna egyre színesebbé. Kik voltak azok, akik miatt a kedvenc dalszerzőink sírtak, vagy akiket magukkal vittek a turnékra? Milyen emberek voltak, hogy kerültek bele a hatvanas-hetvenes évek bűvös rock'n'roll történetébe és mit hagytak ránk, meg a földi halandókra? 

rock1.jpg

Anita Pallenberg

Anita, a kor igazi múzsája és minden zenész álma volt, akitől az összes wannabe groupie tanulni akar. Az olasz származású modell szinte tagnak számított a Rolling Stones együttesben. Szélsőséges és minden kalandban benne levő személyiségként mutatkozott be, aki úgy csavarta egymás után az ujjai köré a rock'n'roll legendákat, ahogy senki más. Előbb Brian Jones-szal kezdett randevúzni, akit később a Keith Richards-ra váltott, szem elől nem tévesztve a kor ügyeletes sármőrjét, Mick Jagger-t sem. A dolog annyira jól sikerült, hogy Anitát már nem csak szeretőként tartották számon, bőven alapoztak a gondolataira is : szövegeket írtak vele együtt és több kreatív koncepció megszületésében is tevékeny szerepe volt. Az alkalomadtán dühkitörésektől szenvedő hölgy a bohó hetvenes évek végeztével, Keith-től született gyermekeivel Angliába költözött, ahol azóta kertészkedéssel tölti az idejét és a mai napig baráti kapcsolatot ápol a halhatatlan muzsikussal. 

rock6.jpg

Francoise Hardy

Ő volt az egyetlen nő, akit Mick Jagger-nek nem sikerült megszereznie, annak ellenére, hogy minden ismert eszközt bevetett azért, hogy legalább egy kicsit elcsábíthassa a francia származású pop énekesnőt. Azt nem tudjuk biztosan, hogy ő, vagy Anita Pallenberg inspirálta az Angie című slágert, de tény, hogy elérhetetlen volt az énekes számára. Francoise és Jagger folyamatosan leveleztek, a lány mégsem érezte méltónak magához azt a dolgot, hogy ennél valaha is több legyen közte és Mick között. De nem csak a Rolling Stones frontembere járt így : Bob Dylan és David Bowie is hiába reménykedett. 

rock2.jpg

Nico

Nico, egy sokkal rosszabbul hangzó néven, Christa Päffgen-ként látta meg a napvilágot, Kölnben. Mire felcseperedett, New York pezsgő művészvilágának közepén találta magát, modellként. Nico, egy kicsivel több önkifejezésre vágyott, amit nem mással osztott meg, mint a jó öreg Andy Warhol-al. Warhol ezek után segített neki, hogy a Vogue címlapjáról lelépve zenei karrierbe kezdjen. Az első lépés a múzsává válás felé a The Velvet Underground & Nico volt, ahol végre megmutathatta magát, mint énekesnő. A tehetséges művésznő ezután számtalan dal társszerzője és ihletője lett : írt hozzá zenét Iggy Pop, Jim Morrison és a már emlegetett Brian Jones is. 

rock3.jpg

Edie Sedwick

Talán az ő története a legtragikusabb : kegyetlen apa, anorexia, drogok és korai halál. A hatvanas évek rebbelis ikonjaként induló fiatal lány először, a pszichiátriáról szabadulva, New Yorkban ismerkedett meg Andy Warhollal, aki szerepet adott neki, a Little Poor Rich Girl című alkotásában. Edie, úgy tűnt kezd kijönni, az őt tizenéves kora óta űző depresszióból és fényes karriert fut majd be.A film bemutatása után Warhol baráti körében kezdett ismerkedni. Eseményről eseményre járt, míg az egyik partin találkozott a nála jóval idősebb Bob Dylan-nel. A barátságból, meghatározó románc lett, ami számtalan dalt inspirált. Edie, ahelyett, hogy építkezni tudott volna a kapcsolatból, ismét rombolni kezdte önmagát, ami egy idő után heroin függőséghez és túladagoláshoz vezetett.

rock444.png 

Pattie Boyd

Pattie Boyd szintén modellként keveredett bele a rock'n'roll fénykorának kellős közepébe. A Twiggy-vel egy lapon emlegetett szépség előbb a Beatles taggal, George Harrison-nal került közelebbi viszonyba a Hard Days's Night forgatásán. Kapcsolatuk a rock-legendáktól eltérő úton haladt, ugyanis George számára az ideális nő nem a turnébuszban volt mellette, hanem otthon, a vacsora asztalnál a napi kiadós takarítás után, annak ellenére, hogy Harrison egész nap dolgozott, vagy más nőt keresett. Pattie-nek, egy idő után elege lett férje életmódjából és egészen Eric Clapton-ig futott. A modell és a zenész házassága szintén nem tartott sokáig, Pattie azonban egy kisebb kitérő után újra talpra állt és később egy könyv hasábjain emlékezett meg a viharos évekről.

rock5.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paonnenoire.blog.hu/api/trackback/id/tr1112101101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása