paonnenoire

Zene az utcán

2016/09/26. - írta: paonnenoire.

Egy budai éjszakán történt, holdfény és susogó falevelek alatt. Régi házak, macskaköves lépcsők váltották egymást az esti képen, miközben valahonnan olyan dallamokat sodort a szél, amik visszarepítettek a charlestontól és foxtrott-tól hangos húszas évek budapesti világába. Titkos ígéretek, lopott csókok és az aszfalton kopogó magassarkú. Lengedező, térdig érő szoknya, kis táskában pihenő vörös rúzs és cigaretta... 

img_0259.JPG

Nincs papír, nincs toll és semmi más, ami segítene abban, hogy elrakjam a pillanatot. Csak a zene van. Kézen fogva sétálunk, cinkosan kacsintva minden szembe jövő járókelőre, aki szintén az éjszaka leple alatt szeretne haza találni. A dallam körülleng és meg akar mutatni egy nagyon fontos dolgot amellett, hogy csodaszép képet fest a pihenő utca köré. El akarja mondani, hogy egyedül ő az, aki örök és szembesíteni szeretne azzal, hogy bármikor, a legelfelejtettebb percben is előjöhet, hogy erőt adjon, vagy megtanítson emlékezni. 

Nem tudjuk előre, hogy mi marad meg és nem kapunk egy következő percre sem használati utasítást. A kinyomtatott képek elveszhetnek és az adatok is egy pillanat alatt lehetnek semmivé, hiába hisszük örökké valónak azokat. Valóban az marad meg, amit el tudunk rakni a lelkünkben és amihez nem kell feltétlenül eszköz, hogy tovább adjuk. Így volt régen a népdaloknál is, melyek ma már krónikái több száz év hétköznapjainak és gondolkodásmódjának. Az emberek generációkon keresztül énekelték a jelképek közé bujtatott történeteket, amiket írástudatlanok lévén nem tudtak papírra vetni, mégis szinte minden megvan belőlük. 

img_0266.JPG

A nagy filmek készítésénél is kiemelt hangsúlyt kap a zenei aláfestés. Egy jól megírt szólam másodpercek alatt teszi világhírűvé az adott alkotást. A Star Wars Darth Vader's Theme-t még az is ismeri, aki sose látta a Csillagok Háborúját, ami megint csak azt bizonyítja, hogy a mű anélkül is tovább tud élni és anélkül is meg tud maradni az örökölhető képzeletben, hogy hordoznia kellene a vizuális tartalmat. Anélkül is ad, hogy tudnám, mi az. Az esti dallam puszta jelenléte engedi sejtetni, milyen volt a húszas években császkálni a sötét utcán, pedig nem éltem ott és lehet nem is ismerem a mindennapjait. Csak tudom, hogy emberek, emberi érzésekkel alkották meg azokat. 

A ház már nagyon közel volt, másodpercek választottak el attól, hogy hazaérve magam mögött hagyjam a szemben lakó opera énekesnő éjszakai dalát, amiben öregedő hangján adta elő minden pillanatát, amit egykor megélt. A papagáj ketrecre is felkerült a kendő és minden kezdett elcsendesedni. A dallam, ahogy bekúszott az utcára, úgy kezdett eltűnni a meleg aszfaltról, finoman meghagyva az időutazás érzését és azokat a pillanatokat, amit ismeretlenül is tovább viszek...

Hosszú csókok, meghatározó érzések:

Rodin Forró Csókja 

Háttal a szivárványnak 

Az utcán ... 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paonnenoire.blog.hu/api/trackback/id/tr6511738361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása