paonnenoire

Ki lesz a legkreatívabb kreatív?

2017/01/26. - írta: paonnenoire.

Néha, mind elájulhatunk magunktól, főleg, ha olyan szuper dolgokat tudunk létrehozni, melyek segítenek, gyönyörködtetnek, vagy rávezetnek az útra az önfelismerés felé. Néha megköszönhetjük, hogy vannak, akik inspirálni tudnak az alkotásban és erőt adhatnak nekünk a folytatáshoz. Amikor alkotunk , tulajdonképpen adakozunk. Adunk valamit a világból, az életből és a szeretetből - önzetlenül, mindenkinek. Kell az inspiráció és kell az elismerés - ez esetben a Highlights of Hungary-n.  img_4316.JPG

Fortepan

Nem 2016-ban találtam rá. Sokkal régebben. Eddig, szinte minden házról, ahol laktam, tudtam, hogyan nézett ki 70,80, vagy 100 évvel ezelőtt - esetleg még korábban. Mindig is érdekelt, hogy ugyanazokon az utcákon, ugyanazokon a tereken és díszletek között hogyan zajlott az élet, mi volt mindennapos a korai ember számára és ha más színfalak közt tevékenykedett, az hogyan nézett ki. Egy olthatatlan kíváncsiság ez, amihez egy végeláthatatlan könyvtár tartozik, ahol időről időre el lehet veszni és új dolgokra lelni. A Fortepan a múlt valódi krónikája, melyet böngészve rájöhetünk, hogy annyira nem is vagyunk más emberek, csak egy másik madzaggal kötjük be a más színű cipőnket. 

highlights3.jpg

Fotó forrása : Fortepan :) 

Hadik Irodalmi Szalon

Egyszer már muszáj megcsinálnom azt az interjút, olyan régóta akarom. De sose tudom, hogy egy aktuális esemény miatt szeretném, vagy az egészről akarok kérdezni, amiről tulajdonképpen már könyvet lehetne írni, vagy filmet forgatni. Egy olyan történetet, melyben lenne egy fiatal, csinos nő, egy olyan szakmával, ami a kereskedelmi műsorokon éppen nevelkedő embert a legkevésbé sem érdekli. Ennek ellenére őt nem zavarja az akkori társadalom gőgje, kitart és szépen műveli a saját dolgát, a saját maga által felállított nívó szerint. Aztán egyszer csak berobban és a Hadik Kávéház kis asztalai, emelete, lépcsője is roskadásig lesz érdeklődővel, akik hallani, olvasni, lélekben utazni szeretnének. A patinás kis kávézó egy idő után nem lesz elég és a lány - Anna - az egyik legelismertebb irodalmár lesz, aki újra közkedveltté teszi a szakmáját, mely nélküle talán ugyanolyan poros maradt volna. 

highlights5.jpg

Fotó forrása : Hadik Irodalmi Szalon Facebook 

Budapest School

Amikor hirtelen, egy sokkal inkább a tehetségre fókuszáló oktatási rendszerből felkerültem Budapestre, egyáltalán nem értettem, mit akarnak tőlem és miért baj az, ha mindent más színnel írok, vagy az indokoltnál picit többször sikerül díszítősort rajzolnom. Azt sem értettem, hogy miért kell egyenlően kocka alakúra vagdosni a színes kis bárányfelhőinket és miért jó az, ha ugyanolyanok vagyunk. Mostanában kezdett el újra foglalkoztatni a dolog és ezzel együtt az utóbbi egy évben kezdtem el reménykedni, hogy végre lehúzzuk a rolót az általánosítás előtt - vagy legalábbis az én gyerekeimnek lesz választása. A Budapest School koncepciója egy igazán erős fényt villantott fel a szocializmus maradványaitól szürke alagút végén, ahol végre a mai világra nevelnek és elfogadják, hogy az egyik gyerek sportolni tud, a másik rajzolni - és igazából ettől egyenrangú.

highlights8.jpg

Fotó forrása : Budapest School Facebook

Szabadság HÍDfoglalás

Ez annyira 2016, hogy 2016 nyara nem is lett volna nélküle 2016 nyara. A villamoshálózat alakításán folyó munkálatok miatt lezárt Szabadság hidat egyszerre lepte el minden fiatal és kreatív lélek, hogy a dunai panorámában gyönyörködve lazítson, zenéljen, vagy éppen szerelmet valljon. Felszabadító volt látni, hogy mégis csak aktív emberek vagyunk, akiknek csak egy jó díszlet és egy különleges alkalom kell ahhoz, hogy a szabadban töltsék a nyár nagy részét a légkondis helyek és a hűvös szobák helyett. 

highlights7.jpeg

Fotó forrása : Highlights of Hungary, Ács Dániel / 444.hu

Solis Occasum Budapest 

Végre egy alkalom a reggeli embereknek, melyen keresztül divatossá tehetik a napfelkeltét és a lassan melegbe változó hajnalokat, melyek igazi lendülettel tudják megtölteni a lelkeket. Ez nem egy olyan dolog, amivel rá lehet beszélni egy hétalvót a korai kelésre, ez egy olyan dolog, amit érezni, látni és tapasztalni kell. Meg kell mutatni a város népének, hogy korai elfoglaltság, mint a testmozgás, vagy egy jó, napindító beszélgetés sokkal több lendületet tud adni az álmaink megvalósításához. Ez egy olyan dolog, amit gyakorolni kell és amihez külön alkalom, vagy csábító ok kell, hogy legyen, miért korán ébrednie és későn feküdnie annak is, akit erre korábban képtelenség volt rávenni. 

highlights1.jpg

Fotó : Solis Occasum Facebook by Jágity Fanni 

Tiszta Szívvel

A teljesség igénye nélküli felsorolásom utolsó darabja ez a film, ami egyszerűen csak emberien őszintére sikerült. Végig azt éreztem, hogy ez egy olyan ember munkája, aki már nagyon régóta dolgozik azon, hogy az elképzelése a megfelelő ruhában tündökölve léphessen a közönség elé, megmutatva a valódi gondolatait és világlátását. Nem volt olyan karakter, akit a hibáival együtt ne tudtam volna elfogadni és minden, kissé fekete poén is tökéletesen ült az adott szituációban, jelenetben. A Tiszta Szívvel piszkos hátterű világa adott egy kapaszkodót abban a tekintetben, hogy nem csak a meghatározott séma szerint lehet magyar filmeket készíteni és remélem, az idei, Karlovy Vary-ban szerzett, komoly elismerés mellett, hasonló ívet fut majd be, mint a Saul Fia, vagy a Mindenki. 

highlights9.jpeg

Fotó forrása : Highlights of Hungary weboldal 

A lista csak inspirációs célt szolgál, a Highlights of Hungary oldalán még sokkal több érdekes projekt, kezdeményezés, alkotás között válogathattok. Katt IDE

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paonnenoire.blog.hu/api/trackback/id/tr9312158207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása