paonnenoire

Boldog szülinapot Macskafogó!

2016/10/02. - írta: paonnenoire.

Eljött a bűvös 30 éves kor az ország egyik legkedveltebb animációs filmje számára, amit Ternovszky Béla rendezett. Safranek szenvedéseinek, Mr. Teufel zsarnokoskodásának és a patkányok bénázásának tiszteletére felkerült egy videó is a YouTube-ra, amiben a tavaly elhunyt Sinkó László mondja fel Vörösmarty versét, Grabovszkiként. 

snapseed_15.jpg

Ha vallatnának, se tudnám megmondani, hányszor láttam a Macskafogót gyerekként és felnőttként is. Szinte kívülről tudok minden mondatot, dalt és sose mennék vissza a balettbe ugrálni, de a piros gombot se nyomom meg, ha nem tudom, éppen mi a teendő. Az egerek és macskák közti harccal szimbolizált mű, mely teljesen kiforgatja a Hidegháború végi helyzeteket és szereplőket, akkora siker lett itthon, hogy biztos vagyok benne, nem én vagyok az egyetlen ember, aki ezerszer is képes izgulni a hős egérért, amikor éppen a tervekkel lóg lefele egy pokiói toronyház legtetején. 

A rajzfilm, annak ellenére, hogy később kultikussá vált, nagyon rossz kritikát kapott az 1986.október 2-i bemutatót követően. A Filmvilágban megjelent írás, mely szerint a Macskafogó egy "sablonos gengszterfilm" csak az akkori politikai vezetés felismeréseit fejezte ki, nem a nézők véleményét. A kész animációs filmet talán emiatt is, előbb mutatták be az Egyesült Államokban és adták ki videó kazettán, mint a Szovjetunióban, ahol több jelenetet is kivágtak belőle. 

Grabovszki története egy jól megírt és megrajzolt mese lenne csak, ha nem a kor legkiemelkedőbb művészeivel dolgoztak volna. A forgatókönyvet Nepp Józsefnek köszönhetjük, aki Ternovszky Bélával együtt készítette el a Hófehér című másik szatírát is. Béres Ilona (Pissy), Kállai Ferenc (Bob Poliakoff), Sinkó László (Grabovszki) és Bodrogi Gyula (Maxipotzac) csak pár név azok közül a színészek közül, akik életet leheltek az ikonikus rajzfilmfigurákba. Ők azok, akik a szövegeket olyan szállóigékké alkották, melyeknek nem csupán a tartalma, hanem a hanglejtése is örökbe szabott darab lett. 

A Macskafogóban szereplő karakterek, legyenek akármilyen negatív szereplői a társadalomnak, egyenként szerethetőek. A humorral bőségesen fűszerezett gúny, - ami minden mozdulatban, külalakban és mondatban benne van -  teszi különlegessé és kortalanná az őszinte animációs filmet. Az Intermouse és az elnyomó macska-hatalom közti harc szereplői kicsit a mai társadalom szereplői is, akik előtt mindig lesz egy vicces görbe tükör, amibe olykor-olykor belenézhetnek. 

A bevezetőben említett videót ITT találod. 

Olvass tovább

2 zseniális Macskafogó paródia 

Hajnal 

Rodin forró csókja

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paonnenoire.blog.hu/api/trackback/id/tr411751637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása