paonnenoire

Annál nagyobb arc vagy, minél nagyobb a replikád

2016/09/26. - írta: paonnenoire.

Mike AirMax-ben futsz a buszhoz a repedezett aszfalton, majd miután felkönyörögted magad, elégedetten helyet foglalsz a kamu-Kors táskáddal a kiszakadt bőrülésen. A járaton játszódó film főszereplői Michael mellett, az eredetiben sem csúcskategóriás, de a rend kedvéért hamisított Kylie szájlakk, a Karl Lagerfeld rémálmaiból is ismert, strasszos Chanel tükör és a folyamatosan megrázó pasztell színű fülhallgatód. Tévedsz, te ebben az egészben nem vagy benne. Legjobb esetben is csak a stáb tagja vagy, egy kellékes, aki szépen összehordott mindent, amiről azt hiszi, hogy jelképezni fogja. A rendező nem kíváncsi a véleményedre és szépen, lassan elveszel a magad elé tartott, átrajzolt logók mögött, pedig senki se mondta, hogy nem lehetnél valaki... 

fakechanel.jpg

Ez egy nagyon furcsa forgatókönyv, ami a statiszták súlyos megélhetési gondjai és a közönség közt játszódik. Statisztának, távol keleti gyárakban éhbérért se dolgozó munkásokat kerestek, akik az éjszaka leple alatt néha eredeti, ámde lopott alapanyagokból kényszerülnek elkészíteni az adott divatcikket, amit egy másik unit, a kereskedők csempésznek át a turisták által látogatott tengerpartokra és az Ali Express-re. A közönség, miközben csodálja a gazdagságban úszkálni látszó főszereplőt, a statisztával üzletel, hogy úgy nézzen ki, mint a főhős, akit a jelenet után levetkőztetnek. Közben elveszik a divat valódi mondanivalója, miszerint az öltözködés az egyéniségedet hivatott kifejezni, nem az anyagi helyzeted. 

Egy csepp látszatért pedig a közönség bármire képes : káros festékekkel teszi tönkre a bőrét, rosszul összerakott kütyükkel a hallását és a látását, miközben az egész csak arra jó, hogy hasonlítson valamilyen képre, amivé nem tud válni és nem tudja, hogy nem is kell neki. A dolog pedig akkora méreteket kezdett ölteni, hogy szociológiai jelenséggé vált. A netet elborították a nagyobbnál nagyobb csoportok, ahol fiatal lányok üzletelnek némi bevételért egy-egy kamu táska vagy rosszabb esetben hamis sminktermék és krém felett. A lényeg, hogy attól tartják sexynek magukat, ha legalább egy kacsacsőrös poszt van a tükörben narancssárga fal előtt. Majd hajba kapnak, ha "meglepő módon" a táska két hét után kiszakad, vagy komoly allergiás reakciót vált ki egy-egy bőrgyógyászatot hírből sem ismerő rúzs, vagy alapozó.

fake.jpg

Ebben az esetben igaz a közhely, hogy a stílus nem pénzkérdés. Főleg nem az, ha gyakorlatilag többet költ valaki arra, hogy hamis árut vegyen. Persze, mindenki azzal nyugtatja magát, hogy az alapanyagot "csak lopták" és ugyanazok az emberek készítették el. De ne legyünk naivak: egy Luis Vuitton csattal még haza lehet menni, egy gyártósorral azonban igen nehéz elneszelni a fátyolos holdfényben. Nem beszélve arról, hogy ezek a termékek arányaiban mérve drágábbak : minőségben elmaradnak, vagy épp hogy megközelítik a fast fashion áruházláncok termékeit így gyakorlatilag a lemásolt logó nyújtotta "életérzésért" fizet valaki. Eközben egy tömeg gyártott táska egy több százezer boltot és munkaerőt fenntartó cégtől átlagosan 5000-15.000 Ft között mozog, míg egy sufniban gyártott darabért elkérhetnek 20.000-40.000 forintot is olyan emberek, akik "vélhetően" nem igazgatnak nagyvállalatokat.

Normális esetben egy-egy tervezőt választani annyit jelent, hogy egy bizonyos stílus kedvelője, képviselője valaki. Szereti az alkotó világhoz való viszonyulását és a vonalaiban megtalálja a saját önkifejezését. Ez lehet luxus kategória , de nem is kell addig elmenni, designer cuccokat gyakorlatilag 20.000 forinttól is lehet kapni. Normális esetben. Nem normális esetben a lényeg egy Instán sokat fotózott kamu-logó, aminek köze sincs az adott divatház által képviselt irányzathoz, csak arra jó, hogy villogj vele a képzeletbeli buszon a képzeletbeli irigyeid előtt... 

divat és nők:

Hajnal...

Artemovszk és a melltartó 

Sikoly a gyerekszobából - gondatlan anyák és bántalmazott gyerekek 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paonnenoire.blog.hu/api/trackback/id/tr1011704229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása